Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Να διαχειριστούμε σωστά τα κλαδέματα!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 5 Δεκεμβρίου 2015

Να διαχειριστούμε σωστά τα κλαδέματα!


Αυτόν τον καιρό οι Δήμοι, ιδίως των μεγαλυτέρων πόλεων, συγκεντρώνουν σημαντική ποσότητα κλαδεμάτων από τις δεντροστοιχίες των δρόμων και των πλατειών. Αυτά, μαζί με ποσότητες από υπολείμματα κήπων που βγάζουν τα νοικοκυριά, αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον κατ’ όγκον, διψήφιο ποσοστό της όλης ποσότητας των απορριμμάτων που έχουν να διαχειριστούν.
Όπως γνωρίζουμε, παρά τις πιεστικές καταστάσεις όσον αφορά τη στενότητα των χώρων διάθεσης, που σε κάποιες περιπτώσεις  φτάνει στο αδιέξοδο, η πρακτική του θρυμματισμού και της κομποστοποίησης στη συνέχεια των φυτικών υπολειμμάτων,  μόνο σε μικρό ποσοστό γίνεται.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, για μια ακόμη φορά θέτει το  ζήτημα και ζητεί, και πάλι, το αυτονόητο: όλοι οι Δήμοι, με πρώτον αυτόν της Πάτρας , από όπου και οι φωτογραφίες, οφείλουν να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα την 100% εκτροπή των κλαδεμάτων αλλά και των λοιπών φυτικών υπολειμμάτων, δημοτικών και ιδιωτικών, από την ταφή.
Η σοβαρή εξοικονόμηση χώρου αλλά και η εν συνεχεία δυνατότητα παραγωγής καθαρού, πρώτης ποιότητας εδαφοβελτιωτικού, αξίζουν πολλαπλάσια το κόστος της επένδυσης σε μηχανήματα θρυμματισμού.
Δεν αρκεί να καταρτίζουμε Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων ή να προβαίνουμε σε διακηρύξεις για οικονομική για τον δημότη διαχείριση των απορριμμάτων.
Προφανές είναι ότι, αν οι Δήμοι θέλουν να γίνουν πειστικοί στα παραπάνω, οφείλουν να εφαρμόσουν γρήγορα και πλήρως το σχετικά πιο απλό κομμάτι των σχεδίων αυτών.
Μόνο όταν οι δημότες δουν ορατά θετικά βήματα, θα ενθαρρυνθούν να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους  τους ως προς την ανακύκλωση και γενικά την υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφ. Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου