Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Να αντιμετωπίσουμε τη νιτρορρύπανση!

Επερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
 σχετικά με τον προγραμματισμό ενεργειών της ΠΔΕ για τη νιτρορρύπανση εδαφών

Κυρία Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Την 28η Απριλίου 2015 η Οικολογική δυτική Ελλάδα, μετά και την γνωστοποίηση επικείμενης επιβολής προστίμου στη χώρα μας για μη λήψη μέτρφν για την αντιμετώπιση της νιτρορρύπανσης εδαφών, που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν τέτοιο προβλημα, υπέβαλε  προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παν. Πλατανιά, την παρακάτω επερώτηση, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας.
Η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αμέλεια όσον αφορά την αντιμετώπιση της  νιτρορύπανσης, αφορά και περιοχές της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένα την Κάτω Αχαΐα (η οποία από τα γνωστά έως σήμερα στοιχεία έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, τα Λουσικά, τον Άραξο, τα Σαγέικα και το Αίγιο.  Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται σε εκείνες στις οποίες οι συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων βρίσκονται σε επίπεδα άνω του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για την συστηματική και επί σειρά ετών παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα του νερού, για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στον χαρακτηρισμό αυτών των περιοχών ως «ευπρόσβλητων» και γιατί δεν έλαβε μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενική νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, όμως και εμείς έχουμε ευθύνη και δυνατότητες θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
  1. Ποια στοιχεία υπάρχουν στις υπηρεσίες μας σε ότι αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην περιφέρειά μας και ποιες ενέργειες έχουν γίνει;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός της περιφέρειας ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, τόσο  άμεσα όσο και μακροχρόνια, συνοδευόμενα από τακτικό έλεγχο εφαρμογής για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, που απειλεί την ποιότητα των εδαφών των περιοχών που πλήττονται από το φαινόμενο;
Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
----------

Στον σύνδεσμο σχετικό με το θέμα άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου, περιφ. Συμβούλου Κ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου