Τρίτη 22 Απριλίου 2014

H Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2014 (22 Απριλίου)

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 22 Απριλίου 2014

Οικολογική Δυτική Ελλάδα:
να επενδύσουμε σε βιώσιμες πόλεις!
Στις «Πράσινες Πόλεις» αφιερώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Από το 1970 που καθιερώθηκε, μια εποχή που γινόταν όλο και πιο ευρέως κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος της υποβάθμισης του αέρα, του  νερού και του εδάφους από την χωρίς όρους και όρια βιομηχανική δραστηριότητα και την αυξανόμενη ανάλωση πόρων, η Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου), έχει συμβάλει σημαντικά στην δημιουργία περιβαλλοντικών κινημάτων και οργανώσεων καθώς και σε σοβαρές επιτυχίες όσον αφορά την διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και για τις επόμενες γενιές.
Η φετινή παγκόσμια μέρα της Γης είναι αφιερωμένη στις βιώσιμες πόλεις ως βασικό παράγοντα για να συγκρατηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, η κλιματική αλλαγή.
Μεταφορές, χρήση ενέργειας, κτίρια είναι τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος. Η εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή ζωή αλλά και τα κτίρια, μέσω της μόνωσης των παλαιοτέρων και του  βιοκλιματικού σχεδιασμού των νεότερων είναι απολύτως θεμελιώδης όχι μόνο για μια ουσιαστική συμβολή των πόλεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την άνοδο της ποιότητας ζωής.
Η επένδυση στις βιώσιμες μεταφορές με έμφαση στα  μέσα σταθερής τροχιάς, το ποδήλατο και τον περιορισμό του αυτοκινήτου είναι επίσης αναγκαίο στοιχείο μιας στροφής προς πόλεις που θα είναι κλιματικά ουδέτερες και ταυτόχρονα φιλικές στον άνθρωπο.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα τιμάει τη Ημέρα της Γης με τη δέσμευση ότι θα παλεύει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για  να στραφούν οι επενδύσεις στις πόλεις της περιφέρειάς μας σε μια βιώσιμη λογική. Πρακτικές γρήγορου κέρδους και φαραωνικών έργων οδηγούν σε «φούσκες» και όχι σε ένα μέλλον μακροχρόνια ασφαλές και ανθρώπινο.

Γιώργος Κανέλλης
Γραμμ. Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
Υπ. Περιφερειάρχης με την Οικ. Δυτ. Ελλάδα

Τηλ. 6972902750



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου