Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ηλεία - σκουπίδια: ως πότε θα παρατείνονται τα αδιέξοδα;

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 3 Αυγούστου 2013

Σκουπίδια στην Ηλεία: παράταση στο αδιέξοδο…

Για δύο ακόμη μήνες θα συνεχίζει η Ηλεία να κρύβει το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί. Και μετά;






Όπως ήταν αναμενόμενο, η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πήρε παράταση (μέχρι 30-09-2013). Μοναδικός σκοπός είναι να συνεχιστεί η μεταφορά των σύμμικτων απορριμμάτων στην παραποτάμια θέση «Λίμνες Βώλακος» όπου αυτά θάβονται – ενώ η αρχική έγκριση μιλούσε για δεματοποίηση.

Αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ηλεία με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών και της Νομαρχίας – τώρα Περιφερειακής Ενότητας. Η απόφαση, όμως, σημειώνει ότι η παράταση δόθηκε «…προκειμένου να περατωθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης, …  από τη συσσώρευση απορριμμάτων σε διάφορα σημεία των δύο Δήμων». Τι ενέργειες κάνουν, λοιπόν, οι δύο Δήμοι πέρα από το να περιμένουν το «εργοστάσιο»; Ποιες οι πρωτοβουλίες τους για να μειώσουν το πρόβλημα, αξιοποιώντας κονδύλια για κομποστοποίηση, ανακύκλωση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων; Ετοιμάζουν, έστω, κάτι για την επόμενη προγραμματική περίοδο; Τι κάνουν ώστε να δικαιούνται κατανόηση;

Το πρόβλημα των απορριμμάτων λύνεται μόνο εκεί που δημιουργείται: στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ρίχνει αλλού τις ευθύνες.
.

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου