Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Οι διαβρωμένες ακτές δεν χρειάζονται "σκληρές" επεμβάσεις

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 28 Ιουλίου 2013

Μελέτη για τη διάβρωση ακτών Δυτικής Αχαΐας: πανάκριβη και αμφιλεγόμενη

Με κόστος μελέτης 826.000 € για 12 χιλιόμετρα ακτής και με προτάσεις για «σκληρές» επεμβάσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τη διάβρωση των ακτών. Μόνη λύση είναι οι σύγχρονες, ήπιες, οικονομικές και πολύ πιο αποτελεσματικές μέθοδοι που προτείνει ο επιστημονικός κόσμος και υποστηρίζει το ΤΕΕ Δ. Ελλάδας




Η μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών της Δυτικής Αχαΐας που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 25 Ιουλίου για τις περιοχές Νιφορέϊκων, Καλαμακίου, παραλίας Αλισσού, Μονοδενδρίου, Βραχνέϊκων, Τσουκαλέϊκων έχει δύο σοβαρά αδύνατα σημεία, ανεξάρτητα από την τεχνική της πληρότητα:
  1. Το κόστος της ανέρχεται σε  826.424,57 € για περίπου 12 χιλιόμετρα ακτής, δηλαδή περίπου 70.000 € ανά χιλιόμετρο. Αν προσθέσουμε και το πολύ μεγάλο κόστος των προτεινόμενων έργων, τότε δεν θα βρούμε ποτέ τα χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική Ελλάδα, ένα πρόβλημα που αφορά άμεσα ή έμμεσα σε παραπάνω από 150 χιλιόμετρα ακτής.
  2. Οι τεχνικές επεμβάσεις που προτείνονται, συχνά περιλαμβάνουν «σκληρές» ακριβές παρεμβάσεις όπως κυματοθραύστες και τεχνικά έργα στήριξης απότομων ακτών. Η σκοπιμότητα αυτών των επεμβάσεων συχνά αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα με το επιχείρημα ότι εντείνει και δεν μετριάζει το πρόβλημα.

Μοναδική εφικτή λύση είναι να υιοθετηθούν ήπιες μέθοδοι ενίσχυσης των ακτών οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλής έντασης παρεμβάσεις σε συμμαχία με τις φυσικές δυνάμεις. Αυτές είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν κόστος μόλις το 1/10 από εκείνο των «σκληρών» μεθόδων με τα μεγάλα τεχνικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των μελετών, με προεκτιμούμενες αμοιβές που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, πρέπει να μειωθεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστοδουλόπουλος μας διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι και η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας.

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα χρηματοδότησης. Είναι δράση απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα της παράκτιας ζώνης και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντί να θησαυρίζουν μελετητές χωρίς στόχο, η Περιφέρεια πρέπει να αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο, βασιζόμενο σε ήπιες οικονομικές λύσεις. Οι προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν. Η Περιφέρεια πρέπει να ανταποκριθεί επειγόντως, εν όψει σχεδιασμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου