Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Όταν σημαντικά θέματα κοινωνικής πολιτικής γίνονται «διαδικαστικά» …

Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 4 -3-2012

 Ανοικτή επιστολή στον Περιφερειάρχη

κ. Απόστολο Κατσιφάρα


Όταν σημαντικά θέματα κοινωνικής πολιτικής  γίνονται «διαδικαστικά» …

 Κύριε Περιφερειάρχη


Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφιερώσαμε τρεις ώρες έντονης συζήτησης προκειμένου να συντάξουμε κείμενο αντίστασης-διαμαρτυρίας-συμπαράστασης για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

 Όταν ήρθε η σειρά για έμπρακτη κοινωνική πολιτική και χρειαζόταν διαβούλευση, διαφάνεια και προβληματισμός, το Περιφερειακό Συμβούλιο το ξεπέρασε «με συνοπτικές διαδικασίες» και με δυσαρέσκεια προς εμάς που ζητήσαμε να συζητηθεί ουσιαστικά.

Το θέμα αφορούσε στις Αναπτυξιακές Κοινωνικές Συμπράξεις. Αυτές στοχεύουν στην ενεργοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανέργων για να δημιουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, εστιατόρια και σχολικά κυλικεία, βοήθεια στο σπίτι, ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας, προώθηση τοπικών προϊόντων ή να παρέχουν φθηνές υπηρεσίες σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ώστε να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια. Οι Συμπράξεις αυτές δεν αποτελούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ενεργοποιούν όμως την κοινωνία από κάτω προς τα πάνω και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

 To σοβαρό  αυτό θέμα παρουσιάστηκε ως «απόφαση ρουτίνας», που χρειαζόταν η Αναπτυξιακή της Περιφέρειας για να προχωρήσει στα περαιτέρω. Ζητώντας διευκρινήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα του ποιες δράσεις θα υλοποιηθούν και με ποιους κοινωνικούς φορείς θα γίνουν συμπράξεις, αντιμετωπίσαμε δυσαρέσκεια ότι καθυστερούμε τη διαδικασία. Δεν συζητήθηκαν ούτε άλλες εύλογες ανησυχίες: αν έγινε διαβούλευση, πώς θα διαφυλαχτεί η διαδικασία από «μικροπελατειακά» παιχνίδια, αν υπάρχει συμβατότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 Κύριε Περιφερειάρχη,

όταν μιλήσαμε για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας στο πρώτο Συμβούλιο του 2012, τονίσαμε πως αυτή προϋποθέτει διαβούλευση και διαφάνεια. Τώρα, που ήρθαμε στο «δια ταύτα», δεν δείξαμε προσοχή σε τίποτα από αυτά. Αυτό δεν είναι θέμα τήρησης διαδικασιών, αλλά πολιτική επιλογή: δίνουμε βάρος σε πρακτικές κοινωνικής πολιτικής ή μόνο σε συζητήσεις που συχνά εξελίσσονται σε άσφαιρα πυρά εντυπωσιασμού;

 Η προσοχή στις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες αποτελεί καταξίωση για το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και όχι «διαδικαστική αγγαρεία». Πώς θα το δείξουμε αυτό στην πράξη;


Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου