Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στρατηγικό λάθος η επαναλειτουργία των λατομείων Αράξου


O περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, σχολιάζοντας την κατάθεση τροπολογίας που επιτρέπει την επαναλειτουργία των λατομείων Αράξου μέχρι το τέλος του 2014, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Νέος Τρόπος  Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι στρατηγικό σφάλμα να προωθείται μια ακόμη παράταση προσωρινών λύσεων με βαρύ όμως και μη αντιστρέψιμο κόστος εις βάρος ενός μοναδικού οικοσυστήματος, της περιοχής Ramsar Στροφυλιάς Κοτυχίου. Τα Μαύρα Βουνά, όπου βρίσκονται τα λατομεία, φιλοξενούν σημαντική πανίδα και χλωρίδα ορισμένα είδη της οποίας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Σ΄ότι αφορά το θέμα των αδρανών, αντί να κατεδαφίζουμε (υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης του χώρου εξόρυξης!) τμήμα ενός πολύτιμου οικοσυστήματος, επιβάλλεται να προχωρήσουμε το ταχύτερο σε μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις, που να στηρίζονται στην αποφασιστική εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων από τη μια και στην χωροθέτηση λατομείων σε κατάλληλες μη προστατευόμενες περιοχές, από την άλλη.
Η κοντόφθαλμη λογική του νομοσχεδίου για την έκδοση αδειών δόμησης φαίνεται και από το ότι  ενώ υπάρχει η τροπολογία για τα λατομεία Αράξου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την υποχρέωση των υπευθύνων για τις οικοδομές να καταθέτουν σχέδιο διαχείρισης των οικοδομικών αποβλήτων παρά την ισχύ της σχετικής ΚΥΑ 36259/2010. Δηλαδή ενώ δεν διστάζει να πλήττει και πάλι μια προστατευόμενη περιοχή, παραλείπει να προωθήσει την αναγκαία ανακύκλωση αδρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου