Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


Το Εθνικό Πάρκο είναι ελπίδα,
όχι απειλή για την κτηνοτροφία.

Μόνο η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να ερμηνεύσει τη στάση των κτηνοτρόφων στο φαράγγι του Βουραϊκού που κλείνουν τις γραμμές και σκορπίζουν φυλλάδια ζητώντας να «βγουν» από το Εθνικό Πάρκο. Τη στιγμή που όλοι βλέπουν ότι τα ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα μπορούν να προέρχονται μόνο μέσα από αναδεδειγμένες φυσικές περιοχές, αυτοί τάσσονται εναντίον του Εθνικού Πάρκου. Όταν η Νομοθεσία σαφώς δέχεται  την κτηνοτροφία στα εθνικά πάρκα ως παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης φυσικών περιοχών αυτοί ισχυρίζονται πως «τους διώχνουν».

Ποιος τους τα έχει πει αυτά; Οι ίδιοι, πάντως, δεν έχουν κάνει καμία επαφή με το τωρινό ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού, του ΜΟΝΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΦΟΡΕΑ για το σύνολο της περιοχής.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Φορείς Διαχείρισης έχουν αδύνατα σημεία και πρέπει να είμαστε αυστηροί μαζί τους. Ας απευθυνθούν λοιπόν οι κτηνοτρόφοι στο Φορέα Διαχείρισης και ας ζητήσουν, για παράδειγμα, αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στον τρόπο συντήρησης εγκαταστάσεων ή στις προδιαγραφές για τις μελέτες βοσκοϊκανότητας. Είναι εντελώς απαράδεκτο να μη γνωρίζει ο Φορέας Διαχείρισης τα αιτήματα εκείνων που διαφωνούν με το Εθνικό Πάρκο.

Αυτοί λοιπόν που είτε υποκινούν ή τρέχουν πίσω από αυτές τις αυτοκαταστροφικές κινητοποιήσεις, ας πουν στους κτηνοτρόφους ότι συμφέρον τους είναι να γίνουν και να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα αειφορικής διαχείρισης της κτηνοτροφίας στο Εθνικό Πάρκο.


Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου