Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Ηλεία χρειάζεται οικολογική ανασυγκρότηση της υπαίθρου – όχι αναπτυξιακό πανικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/2/2011


 
Στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο στις 14 Φεβρουαρίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσε:
«Στηρίξαμε την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Καφύρα για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με δύο σημαντικές επισημάνσεις:
Πρώτον, φυσικά τα χρήματα που έχουν προσφερθεί από πολίτες για την Ηλεία  επιβάλλεται να διατεθούν στην Ηλεία. Όμως δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Η ανακούφιση των πληγέντων πρέπει να συνδυαστεί με ουσιαστικά μέτρα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ανασυγκρότησης με προστασία της γεωργικής γης και αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η καταστροφικότητα των πυρκαγιών του 2007 οφειλόταν σε μεγάλο μέρος στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και στην ομογενοποίηση του άλλοτε πολυσχιδούς και ποικίλου αγροτικού τοπίου. Επιστημονικοί Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και δεν έχουμε δικαιολογία για να μην τις ακολουθήσουμε. Ας μην δαπανηθούν ξανά μεγάλα ποσά σε άχρηστες δήθεν ενέργειες αποκατάστασης.
Δεύτερον, διαχωρίζουμε τη θέση μας από το αίτημα για προνομιακή μεταχείριση της Ηλείας στα αναπτυξιακά πακέτα. Αυτό δεν το κάνουμε από αδιαφορία για την Ηλεία αλλά από την ανησυχία μας για την ‘αναπτυξιακή φρενίτιδα’ όπου κάθε λογής έργο προτάσσεται ως ‘απαραίτητο’. Παραδείγματος χάριν το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Χρειάζεται τέτοιο έργο; Πού υπάρχουν δύο πολιτικά αεροδρόμια (Άραξος και Ανδραβίδα) σε 30 χιλιόμετρα απόσταση; Πρόκειται για βαθειά αντιπεριβαλλοντικό μέτρο, που δεσμεύει πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν σε χρήσιμες δράσεις όπως αναβάθμιση και στήριξη του σιδηροδρόμου και διαχείριση απορριμμάτων. Χρειάζεται περισσότερη ωριμότητα και υπευθυνότητα όταν εμφανίζουμε την ‘άγρια ανάπτυξη’ ως ‘αναπτυξιακό όραμα’».

Ο Διονύσης Κράγκαρης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με την Οικ. Δυτ. Ελλάδα προσέθεσε: «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε πόρους στην δημιουργία υποδομών για μια διαχείριση των απορριμμάτων μας, στηριγμένη στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Ηλείας, όσον αφορά την ενεργό του συμμετοχή και στα δύο. Μια βιώσιμη διαχείριση υγρών και στερεών αστικών αποβλήτων είναι η καλύτερη αναπτυξιακή ώθηση για τον τουρισμό, που μαζί με την ποιοτική γεωργία είναι οι μεγάλες ελπίδες της περιφερειακής μας ενότητας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου