Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ανάγκη για διαφάνεια και στήριξη των θεσμών της Περιφέρειας

Σάββατο 5-2-2011

Δελτίο τύπου

  Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, μετά την ολοκλήρωση της  χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Από τις 11 Ιανουαρίου έχουμε αποστείλει στον Περιφερειάρχη συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση της Περιφέρειας. Τις στείλαμε στον ίδιο προσωπικά, χωρίς άλλη κοινοποίηση ως μέσο ‘πίεσης’, ακριβώς για να τονίσουμε ότι ξεκινούμε με πνεύμα καλοπιστίας. Κατανοούμε το μεγάλο φόρτο εργασίας, όμως η προθεσμία (τέλη Φεβρουαρίου) πλησιάζει για την ολοκλήρωση κομβικής σημασίας ενεργειών για τη διαφανή, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας:

1.      Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης (αρ. 178, παρ. 1 του Ν 3852/2010) με συμμετοχή Δημάρχων, Φορέων, Πολιτών κ.λπ. και εξασφάλισης της αποτελεσματικής λειτουργίας της
2.      Επιλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης   (αρ. 179, παρ. 1 του Ν. 3852/2010)
Αυτά τα δύο όργανα αποτελούν βασικό «βήμα» των πολιτών στο νέο θεσμό. Χρειάζεται ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και για την τήρηση των βασικών αρχών αξιοκρατίας και διαφάνειας. Γιατί να ενημερωθούμε γι αυτά την τελευταία στιγμή;

Ο Περιφερειάρχης πρέπει, ενημερώνοντας καθαρά και με έμφαση, να τονίσει την αξία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή σε αυτούς τους θεσμούς. Τέλος, ελπίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης θα καλέσει σύντομα και την συνάντηση των Περιφερειακών Παρατάξεων για την οποία μας ενημέρωσε, στην οποία θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε κρίσιμα οργανωτικά ζητήματα όπως οι Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Οργανισμός της Περιφέρειας. Εμάς, ωστόσο, δεν μας αρκεί η δυνατότητα να ενημερωνόμαστε σαν Παράταξη. Κάθε  σημαντικό θεσμικό ζήτημα πρέπει να δημοσιοποιείται ευρέως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου