Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

28 Οκτωβρίου




Οι υποψήφιοι της ΟΙΚ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Παν. Ζαχαρόπουλος και Μαρία Παπαζαχαροπούλου
μοιράζουν σταφίδα σε πολίτες του Αιγίου
 


















H ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ μοιράζει σταφίδα, θυμίζει τη σημασία της ως εφόδιο των ελλήνων στρατιωτών και τονίζει τη σημασία ανάδειξης των παραδοσιακών προϊόντων

«….Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα…»
Οδυσσέας Ελύτης, Η πορεία προς το μέτωπο, από το Άξιον Εστί

Μια απρόσμενη «προσφορά» περίμενε μετά την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Αίγιο, την πρωτεύουσα της Αιγιάλειας και της… σταφίδας. Υποψήφιοι του περιφερειακού συνδυασμού της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας μοίρασαν μαύρη σταφίδα «Βοστίτσας» στους παρευρισκομένους. Η σταφίδα, που προερχόταν από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, είχε ετοιμαστεί σε μικρά χάρτινα σακουλάκια και συνοδευόταν από χάρτινη ετικέτα που εξηγούσε το ρόλο της σταφίδας … στα βουνά της Αλβανίας περιλαμβάνοντας και το χαρακτηριστικό απόσπασμα από Άξιον Εστί.

Οι Οικολόγοι υποψήφιοι έλεγαν ότι οι σταφιδοπαραγωγές περιοχές και κυρίως η Αιγιάλεια, οφείλουν κάθε 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν και τη σταφίδα αφού αυτή ήταν το βασικό προϊόν που στήριξε τους φαντάρους στα χιόνια ως πολύτιμη πηγή θερμίδων. 

Μετά το μοίρασμα της σταφίδας, οι υποψήφιοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γευμάτισαν μαζί στο Δ.Δ. Χατζή, λίγο έξω από το Αίγιο, ανάμεσα σε σταφιδαμπελώνες. Εκεί στην ταβέρνα Κρυσταλλένια, βασικό μενού ήταν ένα παραδοσιακό πιάτο: μπακαλιάρος κοκκινιστός με (τι άλλο) σταφίδες…
Τα σακουλάκια με τη σταφίδα και τους στίχους του Ελύτη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» Κώστας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Η ιστορία δεν γράφεται μόνο με σφαίρες. Στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, μια χούφτα σταφίδα – που κράταγε το φαντάρο ζεστό όλη μέρα- ήταν εξίσου σημανιτκή με τα πολεμοφόδια. Σήμερα, θέλουμε να αναδείξουμε ένα παραδοσιακό, ποιοτικό αλλά και βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Για αιώνες, η σταφίδα της «Βοστίτσας» πρόσφερε πολύτιμες θερμίδες σε όλους τους αγώνες. Εμείς τιμούμε όχι απλά ένα προϊόν, αλλά την ίδια μας την παράδοση και τη γη που μας έθρεψε. Εμείς πιστεύουμε στην αξία των τοπικών προϊόντων και με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία τα προβάλουμε. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να εκθειάσουμε την αξία των ποιοτικών φυσικών προϊόντων της ελληνικής γης και η σημερινή επέτειος είναι ένα παράδειγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου